Kako napisati dobar životopis

April 14, 2020 Iva Jović

Pisanje životopisa zna biti jako teško, ali uz ove smjernice vjerujem da ćeš ga lakše napisati. Nakon završetka faksa dugo sam tražila posao kakav želim. Nisam ni sama bila sigurna što točno tražim, niti kakvo bi radno mjesto htjela. Kako je prolazilo vrijeme sve sam više radila na svom životopisu. Tako sam u toku traženja posla, promijenila preko pet izgleda životopisa.

U nastavku izdvajam na što biste trebali pripaziti dok pišete svoj životopis i kako se što bolje istaknuti u moru drugih životopisa.

Smjernice kojima se trebate voditi dok pišete životopis

Kada pronađeš oglas za posao koji želiš, savjetujem ti da ga pročitaš par puta, da dobro znaš što se od tebe traži. Ako nema opisa posla, već apliciraš za određenu kompaniju zato što želiš raditi u njoj, onda spremi priču o svojoj idealnoj poziciji o kojoj ćeš više napisati u motivacijskom pismu. Motivacijsko pismo nije životopis, a kako ga što bolje napisati pišem ti kasnije.

Vještine – nemoj suhoparno prepisivati što i drugi rade. Organizirana, timski igrač, poznajem rad u MS Office paketu – svi to rade, nemoj i ti. Poslodavci traže konkretne primjere koji dokazuju da ste kompetitivni, a jedan od načina da to učinite jest da svoje vještine oblikujete u primjere. Na primjer: talentirani grafički dizajer – promjenite u: iskusni grafički dizajner koji poznaje rad u Photoshopu i Illustratoru.

Opis poslova – umjesto da opisuješ svoju ulogu na poziciji napiši metrike – pričaj u brojevima jer oni govore što ti možeš napraviti. Primjera radi, , koliko si klijenata dovela u firmu,  koliko ljudi si vodila u timu, koliko uspješnih projekata imaš iza sebe,…i slično, samo primjeni to na svoje radno iskustvo.

Layout životopisa – danas možeš pronaći inspiraciju na Pinterestu, Canvi. Canva je besplatan program koji ti nudi predloške za životopis, u kojima samo izmijeniš i staviš svoje podatke.

  • Pazi samo da bude vizualno lijep i uredan.
  • Nemoj pretjerivati, neka tvoj životopis bude ugodan oku.
  • Neka sve bude organizirano i na svome mjestu. Vaš životopis ima samo 6 sekundi da osvoji njegovog čitatelja.
  • Obavezno životopis sačuvaj u PDF formatu i imenuj ga: Ime Prezime – Životopis.

Dužina životopisa – zlatno pravilo jest da bi životopis trebao biti napisan samo na jednoj stranici, ali često je to jako teško sročiti stoga pazi da je maksimalna dužina životopisa dvije stranice. Više od toga je stvarno previše i vjerujem da većina toga što si naveo nije bitna poslodavcu. Izbaci nepotrebne stvari, kul izraze i riječi koje koristiš jer si vidio da i drugi to pišu. Na primjer, ako imaš imalo radnog iskustva u struci, studentske poslove definitivno nije potrebno pisati. Ako si student ili si završio faks i tražiš svoj prvi posao, naravno da ćeš navesti studentske poslove, prakse, volontiranje sve što misliš da bi tvom budućem poslodavcu moglo biti od koristi.

Font – drži se onih uobičajenih fontova, životopis nije mjesto za čudne fontove i čudne boje fonta. Drži se onih poznatih Arial, Times New Roman ili Georgia. Veličina fonta trebala bi biti između 10 i 12, međutim svoje ime i sekcije (radno iskustvo, vještine, edukacija) mogu biti veće i boldane da se bolje istaknu.

Fotografija – vizualno ljepše izgledaju životopisi sa slikom, isto tako se više i ističu. Pripazi ipak da je fotografija profesionalna, životopis nije mjesto za selfije, slike s plaže ili putovanja. Ako se ne znaš sam lijepo uslikati ili te nema tko uslikati, odi kod profesionalnog fotografa nek te slika kao za osobnu.

Pripazi na gramatiku i pravopis –  Dobar alat za provjeru gramatike i pravopisa kojeg i sama koristim jest Ispravi.me. Svakako ti savjetujem da pošalješ svoj životopis na par adresa svojih najdražih da ti provjere. Svakome se omakne greška bolje biti siguran da je sve dobro napisano.

Nemoj lagati – nemoj nešto preveličavati i pisati neke kul stvari zato što misliš da ćeš tako bolje proći. Nije kul, i brzo će te prokužiti.

Redovito ažuriraj svoj životopis, tako da u njega obavezno ubaciš promjene u tvom životu.

I to je to, želim ti puno sreće i da nađeš posao koji želiš. Ako te bilo što zanima, slobodno mi se obrati na mail. Mogu pogledati tvoj životopis i dat ti smjernice – što je dobro, što ne valja, na što da obratiš više pozornost.

%d bloggers like this: