Naučite reći NE

July 1, 2020 Iva Jović
  • Jesi li ti jedan od onih koji ne znaju reći NE?

U sebi vrištiš NEEE, ali opet iz nekog razloga kažeš: “Da, da može nema problema, napravit ću ti to.”

Reći ne često zna biti jako teško, posebno kad očekujemo da će druga strana reagirati loše. Svi smo mi toliko puta prešutjeli reći ne, te smo prihvatili nešto što definitivno nismo željeli.

Sjetite se koliko ste puta pristali na nešto samo zato da se nekome ne zamjerite, da ne privlačite nepotrebnu pažnju ili da ne naljutite nekoga. Vjerujem da se često kao i ja nađete upravo u takvim situacijama.

Odgojili su nas tako da mislimo da je bolje ili jednostavnije reći da jer tada nitko neće biti uvrijeđen ili zato što ćemo tako izbjeći konflikte.

Od ranih nogu uče nas da je nepristojno reći ne

Kod nas je poželjno da tuđe potrebe stavimo ispred vlastitih, jer ako misliš na sebe tada si egocentričan i sebičan. Ali ne vidim razlog zašto bi morala reći DA nečemu zbog čega se ja neću dobro osjećati, samo da se druga strana osjeća bolje – gdje sam tu ja i moji osjećaji?

Često sam se znala naći u situacijama u kojima sam tražila izgovore zašto nešto ne mogu, samo da se druga osoba ne uvrijedi. Shvatila sam da se bojim reći NE zato što se zapravo bojim odbacivanja. Bojala sam se da ću svaki put kad to učinim razočarati nekoga, razljutiti ih, povrijediti njihove osjećaje ili ću biti nepristojna, neljubazna.

Međutim što je onda s našim osjećajima, gdje smo tu mi. Negiramo svoje vlastito mišljenje, sputavamo svoje samopouzdanje i vrijednost. Prvi put kad ne pristanemo na nešto što ne želimo, dobit ćemo dodatnu sigurnost u same sebe. Tako učimo poštovati vlastito mišljenje, učite slušati sami sebe i cijeniti se, mislim da to može donijeti samo dobro.

Kada sam osvijestila zašto ne mogu reći NE i shvatila da to ne znači da sam ja loša osoba, da sam neljubazna, da sam nepristojna sve je postalo lakše.

Kako sam počela koristiti NE

Nedavno sam pristala na nešto što zapravo nisam htjela zato što nisam željela da se druga strana naljuti. Taj tren kada sam to napravila osjetila sam nalet ljutnje jer sam opet pregazila sebe. Tada sam odlučila poraditi malo na tome zašto to radim.

Uzela sam komad papira ispisala situacije kada sam rekla da ću nešto napraviti preko svoje volje, zapisala sam kojim ljudima nisam rekla ne te napisala razloge zašto im nisam mogla reći ne. Nakon što sam to sve ispisala mogla sam vidjeti obrasce po kojima sam to radila. Zato sada znam da moram stati na loptu i razmisliti želim li to stvarno napraviti. Ako ne želim reći ću ne, pa nek se ta osoba slobodno naljuti.

Savjetujem i vama da na komad papira napišete osobe kojima ne možete reći ne, kojim situacijama i zašto.

Savjeti kako da lakše kažeš NE

  • Odgovor neka bude jednostavan. Ako želite reći ne, budite čvrsti i izravni. Nemojte biti dvosmisleni, već stanite iza svojega NE. Ne trebate opravdavati svoje NE i davati bezbroj izgovora zašto nešto ne želite napraviti.
  • Budite iskreni. Uvijek je bolje reći istinu, nemojte izmišljati razno razne izgovore – već iskreno recite.
  • Odgodite odgovor. Kupite si malo dodatnog vremena, ako niste sigurni. Recite da vam treba vremena za odgovor i da ćete razmisliti. Nemojte puno razmišljati, odlučite i pošaljite drugoj osobi poruku što ste na kraju odlučili.
  • Budite iskreni prema sebi. Budite jasni i iskreni prema sebi što uistinu želite.

Razmislite kojim to stvarima niste rekli ne u prošlosti, a duboko u sebi znate da ste to zapravo htjeli reći. Osvijestite trenutke u kojima ste ga prešutjeli i kome. Zašto? Zato što jedino ako upoznamo sebe i obrasce po kojima radimo određene stvari moći ćemo raditi na sebi.

Zašto trebamo naučiti reći NE

Bitno je da naučimo reći jasno i glasno NE: svakoj lošoj vezi, prijateljstvu koje nam više ne odgovara, ponižavanju i nametanju. Istina je da kada naučimo reći ne, mi zapravo kažemo DA mnogim novim i dobrim stvarima u našim životima.

Neophodno je da naučimo reći “ne” bez osjećaja krivice. Postavljanje granica je veoma važno i veoma zdravo za naš um. Ako ne naučimo poštovati sebe i da brinemo o sebi ništa veliko nećemo postići.

Koliko je vama teško reći NE ljudima oko sebe? Pišite mi vaša iskustva.

%d bloggers like this: