Moji načini za bolju štednju

June 2, 2020
June 2, 2020 Iva Jović

Štedi kad imaš, štedi kad možeš.

Kada razmišljamo o štednji svima prvo padne na pamet – zašto ću štediti (jednom se živi), pa neću biti rob crne štednje. Drugi imaju strah da će štednjom sigurno prizvati nešto loše.

Kao prvo, štednja ne mora biti samo za crne dane, možete štedjeti za putovanje, osobni rast ( za seminare, predavanja, radionice, knjige) ili za svoje hobije.

Oduvijek sam imala kasice prasice, vjerno štedjela novce i pazila na njih. Zadnjih nekoliko godina uzimam kasicu prasicu u Kiku, zato što ju moram razbiti da bi uzela nešto iz nje. Uz kasicu uvela sam si e-kasicu, pa tako svako provlačenje kartice, do nove desetice odlazi mi u e-kasicu. Npr. račun iznosi 12,50 kn, meni u tu kasicu odlazi 7,50 kn. Planiram još dodati da svaki put kad dignem novce na bankomatu skine mi određenu svotu novca tipa 10 kn. E-kasicu imam u PBZ-u, ne znam kakva je ponuda u drugim bankama i imaju li tu opciju uopće, ali meni je ova opcija super.

Kako krenuti štedjeti

Najbolje bi bilo da kada dobiješ plaću prvo staviš sa strane koliko misliš da bi trebala štedjeti, pa tek onda raspolaži s preostalim iznosom. Primjer čim dobiješ plaću stavi 10% od nje sa strane i zaboravi na te pare, kao da ti nisu ni legle na račun.

Kreni od toga da zapisuješ svaki svoj trošak – od kave, kupnje novina, marende, grickalica… Tako ćete vidjeti na koje stvari ti ide najviše novca, a bez kojih možeš živjeti. Pa ćeš tako moći promijeniti svoje kupovne navike ako se iste mogu mijenjati.

Možda ne morate svaki dan piti kavu ili kupovati marendu, nego ju napravite doma i ponesite sa sobom na posao.

Također moći ćete raščlanjujući troškove vidjeti koliko možete ostaviti sa strane.
Većina nas kad dobije plaću prvo krene trošiti bez veze, a najčešće to bude na šoping. Ne kažem da je nužno loše počastiti se, ali svako trošenje treba biti smisleno. Nema smisla ići na frizuru, kupiti novu garderobu ako kasnije nećemo imati za otplatu duga na kartici, za platiti stan i režije.

Trebate postaviti ciljeve zašto želite ili trebate štedjeti. Lakše ćete uštedjeti ako znate da vam treba 1500 kuna za putovanje u lipnju, nego štednja za putovanje pa koliko skupim da skupim.

Savjeti za lakšu štednju

Naredni savjeti neće ti donijeti neku ludu lovu već će ti sustavno donijeti neku manju svotu novca koju ćeš kasnije moći iskoristiti za nešto bolje, pametnije.

  1. Isplanirajte obroke unaprijed – ako previše hrane bacate u smeće znači da kupujete bez plana. Isplanirajte si unaprijed obroke pa onda pogledajte koji sastojci vam trebaju te onda krenite u kupnju. Ne planiranjem obroka trošite više vremena i novca.
  2. Kupujte pametnije – ne idite u nabavku svakodnevno, bolja opcija je jednom tjedno. Zapiši sve što vam treba, pregledaj akcije koje želite iskoristiti i s tim popisom odi u šoping.
  3. Plaćajte gotovinom – umjesto da provlačite kartice trošite samo ono što imate u novčaniku. Lakše je pratiti potrošnju, ujedno kupovanjem preko kreditnih kartica trošimo novce koje nemamo.
  4. Bilježite svaki svoj trošak – dok sam radila koristila sam Google Sheet, trenutno zapisujem u bilježnicu. Prihod od tog mjeseca minus svi troškovi koje napravimo taj mjesec. Troškove dijelim na fiksne (odnose se na najam stana, režije), kućne (hrana i ostale potrepštine), benzin, dodatni (npr. gume za auto) i ostalo ( izlasci, šoping…) Tako da vidite gdje vam idu novci tj na što najviše trošite novce. Ostatak dio ide na štednju, a dio ostavljam za dalje.
  5. Umjesto kupovanja marende napravi si ju doma. To je puno bolja opcija, možete se hraniti kvalitetnije i zdravije, a ujedno je bolje za vaš novčanik.

Kako ti štediš? Imaš li koji savjet za bolju ili lakšu štednju? Slobodno podijeli u komentarima.

%d bloggers like this: