Moj najdraži alat za rad na sebi

March 26, 2021
March 26, 2021 Iva Jović

Jesu li danas svi opterećeni s time kako da si poboljšaju život?

Svaki dan bombardirani smo naslovima poput: Kako biti produktivan? Kako bolje organizirati slobodno vrijeme? Toliko savjeta i stvari na kojima trebamo raditi, a ne stižemo gotovo ništa napraviti po tom pitanju zbog čega se osjećamo još i gore.

Često imam osjećaj da kaskam za svime, kada imam loš dan trudim ga se preokrenuti na bolje jer i vrapci na grani znaju da trebamo biti pozitivni, sretni i sve će biti super. Onda se uhvatim razmišljati kako mi ništa ne ide od ruke, te kako ja ništa ne stižem.  Htjela bi pisati češće, vježbati više, a čitati još više – sve ono što valjda svi žele. Napravila sam si nepregledne To Do liste, koje me svako malo dovedu do toga, da me hvata panika kako neću sve stići i do toga da se osjećam neuspješnom. Gledajući druge kako su oni uspješni, sve im ide od ruke, imam osjećaj da to sve moram i ja raditi, bez da sam razmislila je li to u skladu sa mnom i s mojim željama.

To je po meni i glavni problem koji su stvorile društvene mreže, vidimo druge i želimo to isto što oni imaju, iako često to zapravo i ne želimo.

Vrijeme stvarno leti jako brzo i svi ga mi želimo iskoristiti na najbolji mogući način. Međutim multitaskanje da nam sve u životu štima nije dobra taktika kojom ćemo srediti svoja sr****. Tako sam lutajući po Pinterestu naletjela na alat “The wheel of life” . To je krug preko kojeg možeš na vizualni način usporediti različite aspekte života i vidjeti koliko su oni u balansu ili nisu.  Koje su vam jake strane, a na čemu trebate više raditi u životu kako biste bili sretni sami sa sobom.

 

Alat – Krug života

alat krug životaPrije nego krenemo, morate se zapitati na koja područja života se želite trenutno fokusirati ili koja područja su vam kritična i definitivno želite raditi na njima.

Dobro razmisli o svakom području i ocijeni ga od 1 do 10.

Razmisli s kojim područjima si najmanje zadovoljna. Neka ta najlošija područja postanu fokus narednih mjesec dana. Da bismo promijenili određeno području našeg života potrebno je raditi na njemu, mijenjajući naše navika i obrasce ponašanja.

Smjernice koje ti mogu pomoći da bolje razmisliš i ocijeniš:

  1. Emocionalno zdravlje : Kako se osjećaš? Kojeg si najčešće raspoloženja? Treniraš li što? Koliko se krećeš preko dana? Kako se hraniš? Imaš li dovoljno energije? Koliko hodaš? Kako i koliko spavaš?
  2. Obitelj – koliko si zadovoljna kvalitetom obiteljskih odnosa? Misliš li da možeš nešto promijeniti?
  3. Prijatelji – koliko si zadovoljna kvalitetom prijateljskih odnosa? Misliš li da možeš nešto promijeniti?
  4. Partner – koliko si zadovoljna i ispunjena svojom vezom?
  5. Karijera – koliko si zadovoljna poslom kojim se baviš? Jesi li sretna svojom karijerom?
  6. Financije – koliki su ti troškovi? Misliš li da bi trebala poboljšati priljev novca?
  7. Osobni razvoj – ideš li na edukacije, seminare? Čitaš li knjige? Izlaziš li iz zone komfora?
  8. Hobi & zabava – uživaš li u malim stvarima u životu? Koje stvari te najviše vesele u životu? Koliko često si ih priuštuješ?

Jeste ga riješili? Ako ste ga ispunili, to je to – tvoj krug života.

Postoje stvari i područja koja su više bitnija od drugih, na primjer zdravlje: ako nemaš dovoljno energije možeš biti ogorčen, grintav i to isto tako onda utječe na odnose s drugim ljudima, što može posljedično utjecati na stanje na poslu što na kraju dovodi do novca. Ako nemaš novca nećeš moći putovati, ići na edukacije…itd. Vidiš sve je zapravo povezano. Dobro, a što sada?

 

Odredi prioritete i poradi na svom krugu života

Isprintaj ovaj krug ili ga precrtaj na papir i oboji ga da vidiš na kojim područjima života trebaš raditi. Od kada sam se upoznala s ovim konceptom moram priznati da mi je puno lakše jer znam koji su mi trenutni prioriteti, što je ono bitno da budem zadovoljna tu gdje jesam. Ovaj način mi je pokazao ono što bi zapravo svi trebali gledati da ne možemo na svim poljima imati maksimum, jer zato dolazi do stresa i do burnouta, do negative i svega lošeg jer mislimo da negdje griješimo, da nismo dovoljno dobri.

Nakon što ste ispunili krug života vidjeli koje dijelove želite promijeniti vrijeme je da napravite plan kako ćete to postići. Da, ovaj alat je također odličan za planiranje ciljeva. Ciljeve često izmišljamo jer mislimo da bi tako nešto trebali napraviti ili bismo kao trebali na tome poraditi. Mislimo da želimo vježbati jer svi to isto žele, naročito kada krene nova godina ili kada se približava ljeto, a realno većina nas to zapravo i ne želi. Uz alat Krug života već imamo smjernice što stvarno trebamo popraviti u svom životu kako bi bili sretni i zadovoljni.

Zato prije nego što stvarno ustvrdite da ste neuspješni provjerite je li vam fokus na pravom mjestu? Još i danas se sjetim kako sam osjećala mirnije nakon što sam ovo riješila. Kada sam vidjela da mi previše energije ide na više područja života radi čega nisam s većinom bila zadovoljna. Sada radim malo po malo na područjima kojima su sada bitna, sljedećih par mjeseci nakon toga lako mijenjam i posvetim se nekom drugom području.

Jeste li već isprobali ovaj alat? Kakav vam se čini?

%d bloggers like this: